Bebek Beslenmesi Hakkında

                   Bebeğin ilk beslenmesi anne karnında gerçekleşir. Zira bebeğin beslenme organı Plasenta’dır. Plasenta anne ile bebek arasında besin alışverişini sağlar. Eğer plasentanın gelişiminde bir hata varsa, bebeğin beslenme ve gelişiminde önemli yetersizlikler olur.

                   Doğum öncesi bakım süresince annenin aldığı kilo, düzenli aralıklar ile kontrol edilmelidir. Eğer beslenmesi düzensiz ise ağırlığında eksiklik olur. Bundan dolayı hem kendi hem de bebeğin gelişmesi için anne, beslenmesine özen göstermelidir.

                    Bebeklerin gelişimleri, kasların kuvvetlenmesi, dişlerin sağlam olması için besinlere ihtiyaçları vardır. Sağlıklı olabilmeleri, ufak tefek so­ğuk algınlıkları dahil çeşitli hastalıkları yenebilmeleri için de kuvvetli be­sin almaları ve sindirim sisteminin desteklenmesi gerekir.

                    Bebeklere yiyebilecekleri kadar besin verilir. Her anne bebeğinin ne kadar besin alacağını deneyimleri ile bilir. Anneler iş hayatları ile meşgul iseler kimi zaman bebeklerini emziremeyebilirler. Bu durumda bebe­ği kaşıkla beslemek gerekir. Zira kaşıkla besleme konusunda uzman doktorların ısrar etmelerinin bir nedeni vardır. Çünkü kaşıkla beslenmek bebek için zordur. Akşama kadar kaşıkla beslenen bebek, akşam annesi işten döndü­ğünde dört elle memesine sarılacak ve kolayca emecektir.

                     Eğer bebek kaşıkla beslenmeyip, deliği büyük bir meme takılmış biberonla beslenir ise, bebek anne memesinden uzaklaşır ve onu emmek için üşenecektir. Bu gibi nedenlerle bebeği anne memesi dışında besleme zorunluluğu doğuyorsa, bu kaşıkla yapılmalıdır.

                   Bebeği, kaşıkla besleme alıştırmalarına 5. ayda, tam uygulamaya ise 6. ayda geçilmelidir. Bu aydan sonra verilecek sütlü unlu mama, sebze çorbası, peynir rendesi, süte batırılmış bisküvi mamalar, meyve pü­releri kaşıkla rahatlıkla yedirilebilir. Biberonla beslemek hem tek yönlü beslenmesine hem de bebeği rahata alıştırır. Biberonla daha rahat süt em­diğini anlayan bebek, anne memesini emmek istemeyebilir. Daha sonra’ ’ aylarda beslenmenin büyük bir kısmı kaşıkla yapılacağı için uygulama­dan kaçınmamak gerekir.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0
X