Bebek Gıda Alerjileri Hakkında

           Çocuklarda genellikle gıda alerjisine az rastlanır. Besleyici tüm yiyeceklerden faydalanma olanağı bulurlar. Ancak gıda alerjileri birçok çocuk (ve yetişkin) için ciddi bir problem olabilir. Ailede ki alerji tipi genelde çocuklarında görülebilir. Bebeklerde yaygın olarak inek sütü proteini alerjisi görülür. Soya proteini alerjisi ise hemen ardından gelir. Bebekler mamalarda bu maddelerin bazı çeşitlerine maruz kalabilirler. Ek gıda almaksızın sadece anne sütü ile beslenen çocuklarda bile görülebilir. Annenin tükettiği inek sütü, yer fıstığı, soya veya yumurta gibi besin anne sütüne geçerek bebekte alerji görülmesine neden olabilir.

           Birçok besine karşı alerji geliştirseler de çocuklardaki alerjik reaksiyonların çoğu altı gıda maddesinden kaynaklanır bunlar; Süt, yumurta, yer fıstığı, buğday, soya fasulyesi ve fındık-fıstık türleri.

            Çocuklarda gıda alerjisi belirtileri çok şiddetli olmayabilir, sadece mızmızlık, az bir kızarıklık, burun akıntısı veya gözlerde kaşınma gibi. Bazı gıda alerjileri ise daha ciddi belirtiler gösterir; nefes almakta zorluk gibi. Neyse ki bebeklerin çoğu büyüdükçe gıda alerjilerinden kurtulur! Fakat bu süreçte alerjik mamalar, tedavi mamaları ile çocuklar desteklenir. Soya ve yumurta alerjilerinin yaş büyüdükçe geçmesi sık rastlanan bir durumdur. Daha önceleri ömür boyu süreceği düşünülen yer fıstığı alerjisinde çocukların yüzde 20’si bu alerjiden kurtulur. Ancak doktor gözetimi altında kalarak sürekli olarak test yaptırmaya devam edilmesi gerekir.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0
X